Elän hetkessä. Unelmoin. Se on enemmän kuin aavistin.

maanantai 3. helmikuuta 2014

To gay or not to gay? Ajatuksia homoudesta

Miten kirkko suhtautuu homoihin? Ei mitenkään, se on rakennus. Ehe ehe.
Kuvassa on kaunis Jyväskylän kaupunginkirkko.

Tein tänään koulutehtävää, jossa tarkastelin ajankohtaista keskustelua kirkon ja erilaisten herätysliikkeiden suhtautumisesta homoseksuaalisuuteen ja homoliittoihin. Näyttää siltä, että evankelisluterilainen kirkko (päinvastoin kuin usein ajatellaan) on jopa edelläkävijä suhtautumisessaan homoihin, eli esim. arkkipiispan mukaan homous ei ole syntiä ja homo- ja heterosuhteet ovat keskenään tasa-arvoisia. Tähän verrattuna negatiivisempaa suhtautumista vaikuttaisi olevan erilaisissa herätysliikkeissä ynnä muissa (mitenkään yleistämättä kuitenkaan), mutta tietenkin asiaan perehtymättömän silmin nämä kaikki ovat yksi ja sama asia. Aihe sai mut pohtimaan asiaa enemmänkin ja muistin samalla kirjoittaneeni tästä joskus pari vuotta sitten itselleni jonkinlaisen pohdinnan, jonka nyt lukaisin läpi. Tiedän, että alan nyt sörkkimään kuhisevaa muurahaispesää hiiltyneellä puuhalolla kun otan tämän aiheen esille (koska se jakaa mielipiteitä todella paljon ja selkeästi nostaa pintaan voimakkaita tunteita laidasta laitaan), mutta toisaalta tykkään pohdiskella asioita ja haastaa myös muut pohdintaan mukaan. Minä en todellakaan ole siis mikään homoexpertti joten en väitä tietäväni mistä puhun, mutta nämä ovat vaan mun ajatuksia. Here goes nothing!

Joidenkin mielestä homoseksuaalisuus on syntiä. Joku ajattelee homoseksuaalisuuden olevan luonnonvastaista, luonnotonta. Homo itse ehkä kokee syntyneensä sellaiseksi, eikä voi sille mitään. Se on osa hänen persoonaansa, identiteettiään. Joku kuitenkin "kääntyy" homoksi, vaikkei sitä aina ole kokenut olleensa. Tai ei ainakaan ole sitä itselleen myöntänyt. Jonkun mielestä homous on sairaus, tai psyykkeessä tapahtunut häiriö. Tai muuten vaan psykologialla selitettävissä oleva asia, kuten vaikka traumaattinen lapsuus. Tästä nouseekin ikuisuuskysymys: Mitä homoseksuaalisuus sitten on, miten se selitetään?

Raamatun mukaan voimme tulkita, että homous on syntiä. Toisaalta, Raamatun mukaan myös valehtelu, itsekkyys, pahat ajatukset, ahneus yms. ovat syntiä. Vaikka olisikin niin, että homous on syntiä, niin miksi homoseksuaalisuus olisi yhtään sen isompi synti kuin vaikkapa nuo edellämainitut asiat? Kaikkihan me teemme syntiä. Raamatun mukaan voidaan myös tulkita, että olemme kaikki saman arvoisia ja meidän kuuluisi kohdella toisiamme tasa-arvoisesti. Kummin päin tässä nyt pitäisi sitten ajatella? Homoseksuaalien tasa-arvoon liittyen kuulee usein myös mainittavan, että ihmisten tulisi olla suvaitsevaisempia homoja kohtaan. Pitäisi hyväksyä homot sellaisina kuin he ovat. Sana suvaitsevaisuus särähtää korvaani. Miksi homoja pitäisi suvaita? Eikö suvaitsevaisuus tarkoita sitä, että suvaitaan jotakin normaalista poikkeavaa? Jos ajatellaan, että homoseksuaalit olisivat aidosti tasa-arvoisia heteroseksuaalien kanssa, ei heitä silloin tarvitsisi suvaita. Suvaitsevaisuudella ikään kuin samalla myönnetään, että on jotakin suvaittavaa eli normaalista poikkeavaa. Onko se silloin tasa-arvoa?

Oletetaan, että homoseksuaalisuus olisi kiistattomasti synti. No mitäs nyt? Joutuuko kaikki homot helvettiin? Ei. Raamatussa luvataan, että se joka suullaan tunnustaa Jeesuksen Herrakseen, ja sydämessään uskoo Hänen olevan Messias, pelastuu. Silloinhan meillä kaikilla on yhtäläiset mahdollisuudet päästä taivaaseen. Ei Jumala luokittele meitä seksuaalisen suuntautumisen perusteella ja totea taivaan porteilla että "Joo ihan hienosti olet uskonut ja kaikki on muuten ok, mutta kun sä oot homo..." Ja toisaalta, jos asiaa tarkastellaan kristinuskon kannalta, voidaan miettiä kumpi näistä kahdesta todennäköisemmin pääsisi taivaaseen: uskovainen homo vai ateisti hetero?

Jokainen meistä on ainutlaatuinen. Se, jonka mielestä homoseksuaalisuus on sairaus, voi ehkä tarkoittaa sillä sitä, että homon täytyy oppia elämään tämän "sairautensa" kanssa. Tai sitten hän voi olla sitä mieltä, että siitä voi parantua. Eheytyä. Mutta onko sairas ihminen jotenkin huonompi, saati syntisempi kuin muut? Miksi sairaus määrittelisi sen ketä me ollaan? Jos homous olisi sairaus, olisiko siihen olemassa lääke? Miksi se "sairaus" pitäisi parantaa, erityisesti jos tämä henkilö ei kärsisi siitä millään tavalla? Olisiko homo jotenkin huonompi ihminen tämän "sairautensa" vuoksi? Eihän me muitakaan sairaita pidetä yhtään sen parempina tai huonompina, vaan heidät hyväksytään sairauksineen päivineen.

Jos vielä palataan siihen kysymykseen, onko homous syntiä, voimme kysyä samassa yhteydessä myös sitä, tekeekö Jumala virheitä? Jos homoseksuaalisuus on jonkun mielestä luonnotonta, niin eikö Jumala olisi silloin tehnyt virheen luomisessaan? Sillä mun ymmärrykseni mukaan kaikki Jumalan luoma on luonnollista. Jos taas homous ei olisikaan synnynnäistä vaan myöhemmin kehittynyttä. Silloinkin joku voisi väittää sen olevan väärin, jopa seurausta ihmisten synneistä. Mutta tästä päästäänkin jälleen takaisin siihen, että aivan yhtä väärin pitäisi olla kaiken muunkin synnin, eikä homoseksuaalisuudesta pitäisi kohista ylitse muiden.

Mitä oikeastaan edes on synti? Kristinuskon määritelmän mukaan synti on sitä, mikä erottaa meidät Jumalasta. Miksi homous itsessään erottaisi ketään Jumalasta? Jumala loi meidät jokaisen omaksi kuvakseen, täydelliseksi kaikessa tässä epätäydellisyydessämme. Kaikelle Jumalan luomalle on paikkansa ja tarkoituksensa, ja vain Hän yksin tietää miksi loi meidät sellaisiksi kuin olemme. Meidän tulisi arvostaa sitä, kunnioittaa jokaista ihmistä omana itsenään ja keskittyä niihin asioihin, joilla oikeasti on merkitystä tässä elämässä, kuten esimerkiksi lähimmäisenrakkauteen. Puolin ja toisin tarttis vähän jäähdytellä. Vaikka juuri nyt ei ole mitään kohua meneillään, niin se on varmaan vain ajan kysymys. Helppohan se on meuhkata ja uskoa kaikki mitä media nostaa esiin, erota raivoisasti kirkosta huomatakseen ettei kyseessä edes ollut kuin yhden ihmisen kanta (kuten Antero Vartia juuri eilen puheenvuorossaan kirjoitti. Hän tosin myönsi eronneensa kirkosta väärin perustein, respect!). Vaikeampaa onkin sitten ottaa huomioon toiset ihmiset, hymyillä tuntemattomalle, kiinnostua aidosti toisten asioista tai auttaa kadulle kaatunutta juoppoa.


Meillä on vain yksi elämä.
Joskus on vaikeaa päättää, mitä tietä pitkin lähtee kulkemaan.

Tässä nyt oli mun ajatuksia. Nyt on varmaan pesässä kauhea kuhina. Muurahaispesässä siis ^^ Pyrin usein ajattelemaan asioita mahdollisimman monesta näkökulmasta, enkä halua väittää tietäväni absoluuttista totuutta. Koska en tiedä. Mutta ajattelen paljon erilaisia vaihtoehtoja. Pelottaa miten tähän reagoidaan, koska kyseessä on arka aihe.

Halusin kuitenkin ottaa riskin ja kirjoittaa tämän. Samalla haluan muistuttaa eräästä tärkeästä asiasta: laitetaanpa asiat tärkeysjärjestykseen.

Ugh. Olen puhunut.


9 kommenttia:

  1. Tykkäsin! Hyvä Hansu, pidän sun tavasta kirjoittaa :)

    VastaaPoista
  2. Pistit tuossa kyllä niin mielenkiintoisia kysymyksiä jaa näkemyksiä, että näin aamutuimaan Ruska-peikon pää meni ihan pyörälle. Pitää lukea vielä myöhemmin uudestaan, kun on kunnolla hereillä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hups, ei ollut tarkoitus saada päätä pyörälle :D Mutta hyvä että oli mielenkiintoista kuitenkin. Mulla on vähän tällainen tapa, että tykkään analysoida asioita oikein isosti ja pohjamutia myöten. Kyllä siinä omakin pää menee joskus pyörälle, ja pitää välillä ottaa aikalisä :)

      Poista
  3. Erittäin ernomainen pohdintakirjoitrus..!!! :)

    VastaaPoista
  4. Siis erinomainen...

    VastaaPoista
  5. Pohdiskelet paljon. Entäs tämä: ihminen on ihminen ja tekee paljon kaikenlaista, virheitä ja onnistumisia. Kaikesta huolimatta, aina, ihmisen arvo kuitenkin pysyy samana. Jumalakin rakastaa ihmistä, muttei hänen kaikkia tekojaan. Homous ei ole sairaus, vaan synnillinen teko. Taivasten Valtakuntaan ei voi päästä ihmiset, jotka tekevät tahallaan Jumalaa vastaan. Eikai Jumala ole vastaan omaa kirjoitustaan, Raamattua? Jos ihmiset eivät usko Raamattua, miksi he lukevat sitä ja sanovat itseään kristityiksi? Hmmhmm. Mooseksen kirjoissa, mm. kolmannessa, löytyy joitakin asioita ja: 1.Kor.6:9-11, Hes. luku 23. Jumala on rakkaus, mtuta eihän rakkautta ole ilman rajoja? Eihän kaikkea voi sallia, sillä eihän oikeaan vanhemmuuteenkaan maan päälä lueta hyväksi pelkkää kehumista? Kaikkea hyvää sinulle!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos tästä ajatuksia herättävästä kommentista, hyviä pointteja tuot esille. Tosin on otettava huomioon, että nykymaailmassa monikaan ei ajattele olevansa kristitty tai välitä siitä tekeekö Jumalaa vastaan vai ei, koska Jumalaan ei uskota. Ja nekin, jotka uskovat, eivät varmastikaan tee mitään syntiä tahallaan. En nyt ota kantaa siihen, pidänkö homoutta itse syntinä vai en. Oletetaan nyt kuitenkin, että homous olisi kiistatta syntiä. Ihmisen luonne on syntinen, se on meissä koska lankesimme syntiin, emmekä voi sille mitään. Homoseksuaalisuus voidaan ajatella yhdeksi synniksi tuhansien joukosta. Homous on kuitenkin muutakin kuin vain seksiä. Monesti ajatellaan, että homot voivat estää homoutensa olemalla harrastamatta seksiä. Se ei kuitenkaan karsi pois itse homoutta. Vaikka kuinka yrittäisimme elää synnittä, teemme sitä silti. Emme voi sille mitään, eivätkä homotkaan voi homoudelleen mitään. Ei tunteitaan voi määrätä.
      Ymmärrän, mitä Raamattu sanoo homoseksuaalisuudesta. Mutta mun mielestä maailmassa on liikaa keskitytty homouteen. On niin paljon muitakin asioita joihin pitäisi keskittyä, asioita jotka oikeasti saavat pahaa aikaiseksi. Se, että joku on homo, ei ymmärtääkseni satuta ketään. Siksi ainakin omalla kohdallani pidän tärkeämpänä Jeesuksen esimerkkiä lähimmäisenrakkaudesta. Pyrin rakastamaan jokaista omana itsenään. Kuka minä olen tuomitsemaan toisten syntejä? Voin ottaa vastuun vain omistani. Jokainen meistä tekee syntiä, ja vain Jumalalla on oikeus tuomita meidät.
      Epäselvyyksien välttämiseksi haluan sanoa loppuun, että jos tästä nyt joku sai käsityksen että kaikki uskovat tuomitsevat homoseksuaalisuuden, se ei pidä paikkaansa. Esimerkiksi ev.lut. seurakunnan arkkipiispa ei pidä homoseksuaalisuutta syntinä. Ja homous on valitettavasti tabu yleisestikin yhteiskunnassa, esim. urheilijoiden kesken. Mun mielestä jokainen meistä on yhtä arvokas. Ikävä kyllä kohtelu ei aina ole sen mukaista.
      Hyvässä hengessä tämän kirjoitin, toivottavasti anonyymi kommentoija ymmärsit mitä tarkoitin. Kaikkea hyvää myös sinulle!

      Poista

Mitä tykkäsit postauksesta? Kysy tai kommentoi mitä vaan. :)