Elän hetkessä. Unelmoin. Se on enemmän kuin aavistin.

lauantai 9. toukokuuta 2015

28 päivää myöhemmin

Tämä teksti on jatkoa postaukselleni Kaiken maailman kehokuurausta.

Nyt se on ohi! 28-päiväinen kehokuuraus on saatu torstaina päätökseen. Puhdistin kehoani 4 viikon ajan syömällä vain mahdollisimman puhdasta ruokaa. On vaikeaa uskoa, että ihan oikeasti tein sen. Pystyin neljän viikon ajan olemaan täysin ilman lisättyä suolaa, sokeria, leipää, juustoa, maitoa, riisiä, pastaa, perunaa jne... Ruokavalioni koostui vaihtelevasti joko valkoisista päivistä, jolloin söin oikeastaan pelkkää proteiinia (kanaa, kalaa, kalkkunaa, kananmunaa) tai vihreistä päivistä, jolloin edellä mainittujen lisäksi syötiin kasviksia sekä aamupalalla itsetehtyä probioottijogurttia pellavan- ja auringonkukansiementen kera. Vihreinä päivinä sai myös halutessaan syödä yhden hedelmän, suolatonta ruisleipää sekä pari kertaa viikossa naudanlihaa.

Vihreän päivän ruokaa... Naudan jauhelihaa ja tomaattia.
Oli muuten oikeasti yllättävän hyvää, vaikka näyttääkin mössöltä :)

Jotenkin oon aina ajatellut, että ruoan laittaminen ns. puhtaista raaka-aineista on hirveän työlästä. Nykyäänhän on aika mahdotonta löytää täysin puhtaita raaka-aineita, kun kaikessa on kuitenkin jotain lisäaineita (siksi puhunkin mahdollisimman puhtaasta). Anyway, opin kyllä kuurin aikana sen, että ei se mitenkään mahdotonta ole. Yleensä kokatessa olen kyllä mennyt sieltä mistä aita on matalin, myönnän sen. Olen käyttänyt valmismarinoituja lihoja, kevytkermoja, valmiiksi pilkottuja pakastevihanneksia jne.. Kuurin aikana ostin maustamatonta & suolaamatonta lihaa, joskus ihan hyllystä ja välillä suoraan lihatiskiltä (lähinnä kalaa). Kasvishyllyltä käteen tarttui paljon erilaisia, uusiakin kasviksia. Vaikka välillä tuntuikin, että käytän kohtuuttoman paljon aikaa ruoanlaittoon, opin kuitenkin jossain vaiheessa valmistamaan isompia määriä kerralla, jolloin kaikki aika ei enää mennytkään hellan äärellä. Opin maustamaan ruoat itse, jolloin myös aina tiesin täsmälleen mitä ruokani sisältää. Hämmentävää oli myös huomata, kuinka paljon kaikessa on lisättyä suolaa tai sokeria. Tuoteselosteet oli tutkailtava tarkalla silmällä, sillä sokeria ja suolaa löytyi yllättävistäkin ruoka-aineista. Esimerkiksi sitruunapippuri sisältää sokeria. Moni "maustamaton" liha saattaa silti sisältää hieman lisättyä suolaa. Luontaista natriumiahan lihoissa on n. 0,2% ja se on ihan hyväkin, sillä keho ei pärjää ilman natriumia.

Kuurin aikana käsitykseni "oikeanlaisesta" syömisestä muuttui. Olen kyllä tiennyt, ettei kevyttuotteet ole hyväksi, mutta olen silti käyttänyt niitä lihomisen pelossa. Kehokuurilla kuitenkin suositellaan käyttämään nimenomaan oikeaa (suolaamatonta) voita ja oliiviöljyä. Aivot ja kehon rasva-aineenvaihdunta tarvitsevat rasvaa toimiakseen, ja kun kerran tarkoitus on käyttää mahdollisimman luonnollista ruokaa, niin mikäs sen parempaa kuin oikea voi. Opin sen, että rasvan/voin käyttäminen (kohtuudella) lihottaa oikeastaan vain silloin, jos ruokavalio sisältää lisäksi paljon sokeria ja hiilareita ja siksi sitä varmaan niin kovasti pelätään. Itse käytin voita ja öljyä aika huolettomasti, enkä silti lihonut vaan päin vastoin! Rasva löysi tiensä oikeisiin paikkoihin, kun kehossa ei ollut ylimääräisiä hiilareita kiusaamassa. Hiilarit oli oikeastaan toinen tärkeä oivallus jonka kuurin aikana tein. Huomasin, että en oikeastaan kaivannut niitä. Ne hiilarit, jotka sain kasviksista, riittivät täysin ja olo oli energinen. Myös liikuntaa harrastaessa energiat riittivät loppuun asti. Olo oli kevyt ja todella hyvä. Proteiinipitoinen ruoka piti olon kylläisenä eikä nälkä vaivannut. Fitlinen lisäravinteet virkistivät myös mieltä ja kehoa, ja niistä sai tarvittavia ravinteita.


Ei ollenkaan hassumpia nämä kuuriateriat. Kun opin maustamaan oikein, huomasin, etten oikeastaan edes kaivannut suolaa.

Täplällekin kelpais mun ruoka.

Entäpäs ne tulokset sitten? No tuossahan niitä positiivisia asioita jo tuli. Olo on sisäisesti todella hyvä ja kerron siitä kohta lisää, mutta tässä näitä ulkoisia tuloksia:

  • Paino: -5 kg
  • Vyötärönympärys (kapein kohta): -6 cm
  • Vatsanympärys (levein kohta): -7,5 cm
  • Lantio: -4,5 cm
  • Reisi: -3,5 cm
  • Rasvaprosentti: -4,2%
  • Lihasprosentti: +0,8%
  • Painoindeksi: 21,8 -> 20,0

Takapuoli ja reidet kutistuivat sen verran, että monet housut istuvat nyt paremmin.
Jotkut taas on jääneet vähän isoiksi :D
Mun mielestäni noi tulokset on oikeasti todella hyvät, kun ottaa huomioon kuinka hoikka jo alun alkaen olin. En kuitenkaan tunne itseäni liian hoikaksi, vaan nyt on juuri sopiva olo. Olen aina ollut pikkuinen, lapsesta asti kasvukäyräni painon suhteen on mennyt normirajojen alapuolella eli olen ollut lievästi alipainoinen. Siksipä mulle itselleni luontaisin paino on sellainen, että painoindeksi pyörii normilukemien alarajoilla. Kun olin nuori, mun painoindeksihän oli jotain 18 kieppeillä, mutta toi 20 on tässä iässä ihan sopiva. Nyt olo on kevyt ja pömppis on poissa!

Tästä kuvasta näkyy mun mielestä parhaiten, miten mun vatsa on litistynyt.
Ennen -----------------> jälkeen

Moni on sanonut mulle, että miksi "laihdutat" (vaikka teinkin kuurin enemmänkin terveyssyistä kuin laihduttaakseni) kun olet jo noin hoikka. Edellä mainittujen "olen aina ollut hoikka" -syiden lisäksi on myös toinen juttu. Hoikkuudestani huolimatta rasvaprosenttini oli ennen kuuria normirajojen yläpäässä ja lihasprosentti taas normirajojen alarajoilla. Aina ei siis ole kyse siitä, minkä kokoinen tai painoinen on, koska silläkin on väliä mistä se keho koostuu. Tiedostin, että rasvaa on liikaa, vaikka vaaka ei olekaan ollut huimissa lukemissa. On hienoa huomata, että pudonnut 5 kiloa on nimenomaan rasvaa, eikä lihasta. Tästä on hyvä lähteä muokkaamaan kehoa niin, että lihas vahvistuu ja rasva sulaa entisestään :)

Näiden ulkoisten muutosten lisäksi olen listannut vielä muita tuloksia:
  •  Unenlaatu parani
    • Illalla sain paremmin unta
    • Nukuin koko yön sikeästi
    • Heräsin aamulla normaalia aiemmin ja pirteänä
    • Päiväunien tarve katosi
  •  Ihon laatu parani
    • Laajentuneet ihohuokoset kutistuivat
    • Mustapäitä huomattavasti vähemmän
  • Refluksioireita ei kuurin aikana ollenkaan (normaalisti useamman kerran viikossa)
  • Ei turvotusta tai päänsärkyjä (paitsi ekaviikolla vähän kahvinpuutteen vuoksi)
  • Opin kokkaamaan ja innostuin leipomisesta
  • Olo on hyvä ja kevyt

No tässä kun tuli näitä positiivisia asioita, niin moni varmaan miettii, oliko se pelkkää ruusuilla tanssimista ja eikö ollut mitään haasteita? Myönnän, että heikkoja hetkiä tuli jolloin tuli suuria herkkuhimoja tai ketutti koko kuuri. Mutta ne tilanteet menivät aina ohi eivätkä koskaan äityneet mahdottomiksi. Sitä paitsi, Facebookissa on Kehokuuraajille oma ryhmä jossa on aivan huikea tsemppaus päällä. Jos ketutti, sieltä sai vertaistukea (ja omalta valmentajalta <3). Ummetus oli "ystäväni" koko kuurin ajan, vatsa kyllä toimi, mutta huomattavasti harvemmin kuin normaalisti. Se ei kuitenkaan menoa haitannut ja oli aika pieni paha. Ensimmäinen viikko oli haastavin ja siitä kun selvisi niin loppu meni kyllä yllättävän helposti ja nopeasti. Selkeät ohjeet helpottivat elämää ja ruokailut oli aina järjestettävissä pienellä suunnittelulla.

Jes, eli tässä sitä nyt ollaan, 28 päivää takana. Ei tämä kuitenkaan tähän lopu. Kehokuuri on vasta alkua, kunnon puhdistus ja nollaus keholle, jonka jälkeen alkaa optimointivaihe. Optimoinnilla voi ikään kuin "aloittaa alusta". Kehokuuri-vaiheen jälkeen jatketaan siis 60 päivää optimointia, jonka aikana opetellaan löytämään tasapaino oikein syömisen ja herkuttelun välillä. Suolaa, sokeria ja hiilareita saa palauttaa ruokavalioon, mutta maltilla. Käytännössä valkoisten ja vihreiden päivien noudattaminen jatkuu (paitsi että saa maustaa suolalla) ja lisäksi saa ottaa punaisia päiviä, eli herkkupäiviä! Näitä eri värisiä päiviä hyödyntäen jatkan sitten seuraavat pari kuukautta. Koska olen jo tavoitepainossani, eikä mun tarvii enää laihtua, voin ehkä vähän vapaammin noudattaa ohjeita, mutta kuitenkin tiettyjen rajojen sisällä.

Eilen oli sitten optimoinnin eka päivä ja punainenhan siitä tuli. Olin niin kauan haaveillut kaikista herkuista, että mopo lähti käsistä. Ja kaipasin heti kuurin kevyttä, hyvää oloa! Mulle tuli fyysisesti paha olo kun söin herkkuja. Ja minä tyhmä söin niitä aina heti lisää kun paha olo meni pois, jolloin se palasi takaisin. Join kahvia ja söin muroja, suklaata, mokkapaloja, jäätelöä, karkkia, riisiä, PALJON leipää jne... no sainpahan siitä pahan olon lisäksi superturvonneen vatsan sekä refluksioireita, joista olin kuurilla päässyt eroon. Eipä enää tehnyt herkkuja mieli. Sitä paitsi, kahvikaan ei maistunut kuurin jälkeen samalta. Se maistui happamalta, enkä pystynyt juomaan sitä paljoa. Ehkä ihan hyvä niin.

Mutta näillä siis mennään, kohti kesää. Huomenna äitienpäivän kunniaksi herkutellaan, mutta maanantaina aion kyllä vetää valkoisen päivän ja nauttia siitä ihanasta kevyestä olosta joka näitä päiviä aina seuraa. Niin muuten, jos joku haluaa tietää kuurista vielä lisää, niin kysy rohkeasti :)

Iloa ja energiaa itse kullekin!

14 kommenttia:

  1. Kysellään vähän tyhmiä... Osaatko yhtään sanoa, kuinka kalliiksi tuo 28 päivää sinulle tuli? Tekisi nimittäin mieli koittaa itsekin tuollaista, mutta tuo rahapolitiikka tökkii pahasti tällä hetkellä.

    VastaaPoista
  2. Ei ollut ollenkaan tyhmä kysymys :)
    Kehokuuriahan ei siis myydä vain 28 päivän kuurina, vaan se sisältää aina sen 28+60 päivää. Käytännössä maksu koostuu noista lisäravinteista (kuuria ei oo terveellistä tehdä ilman niitä eikä se silloin ole Kehokuuri), noi ohjeet ja henkilökohtainen valmentaja (=henkilö, joka tuotteet myy) ei maksa mitään. Itse otin 3 kk setin ja kestotilauksen (niin sain halvemmalla, keston voi lopettaa milloin vaan ton 3 kk jälkeen) ja kun siis aloitin Kehokuurin (kun tuotteita voi käyttää ilman kuuriakin), 1. kk maksoi n. 177 e (enemmän tuotteita) ja seuraavat sitten n. 88 e/kk. Näin lyhyesti selitettynä. Tuntuihan se kalliilta, mutta oli kyllä joka sentin arvoista :)

    Olipas sekava teksti... Toivottavasti sai jotain selkoa :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niin eli 28+60 tarkoittaa varsinainen kuurivaihe + optimointi :)

      Poista
  3. Kiitos vastauksesta. Pitääpä ruveta pistämään säästöä sukan varteen, tuo olisi kyllä kokeilemisen arvoinen juttu.

    VastaaPoista
  4. Tuohan on miltei sama juttu kuin karppaus!! Halvempikin karppaus on :v Syödään puhdasta ruokaa, vältetään juuri noita samona ruoka-aineita, leipää, perunaa, sokeria jne. Siinä ei vaan kikkailla valkeilla ja vihreillä päivillä!! Höynäytettäviä aina näköjään löytyy!!!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Onhan siinä yhtäläisyyksiä karppaukseen, mutta erojakin löytyy paljon. Ja enpä tiedä, miten silloin on tullut höynäytetyksi, jos ihan omasta aloitteestaan (ilman että kukaan kaupittelee) haluaa kokeilla jotakin, joka oli täysin toimiva ja sai aikaan hyvän olon. Valkeilla ja vihreillä päivillä "kikkailu" oli oikein antoisaa enkä muutenkaan löytänyt tuosta jutusta mitään pahaa sanottavaa. Koen, että höynäytetyksi olisin tullut jos joku olisi sanonut että tuo juttu on humpuukia ja olisin uskonut sen ilman, että edes kokeilen. :)
      Jokaisella on oikeus olla skeptinen, mutta jokaisella on myös oikeus elää ja tehdä sellaisia valintoja jotka itse parhaaksi näkee. Itse olen kokeilunhaluinen ihminen, enkä ota tällaisia asioita liian vakavasti. Kerranhan sitä vain eletään. :D Kun rohkenee kokeilla jotakin uutta, voi yllättyä positiivisesti. Jos menee metsään, yritetään jotain muuta. Ei se sen kummempaa ole. Tämä kehokuuri oli ainakin omalla kohdallani hyvinkin positiivinen juttu.
      Onnea ja iloa loppukesääsi ja tsemppiä karppaukseen tai mitä ikinä teetkään! :)

      Poista
  5. Lisäravinteita, vitamiineja ym. saa apteekista ison kasan tuolla 177€:lla Ovat taatusti tutkittuja ja "maksaystävällisiä" . Mutta, jokainen tulkoon tyylillään onnelliseksi. terkuin kevyesti karppaava.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Juu saahan niitä. Tää on valintojen maailma :) Itse vaan on aika vaikea osata valita apteekista tuotteita oikeassa suhteessa; helposti jos syö umpimähkään kaikenlaista, ei saakaan oikeastaan mitään kun ne estävät toistensa imeytymisen. Ja apteekin vitamiinit ovat pääasiassa rasvaliukoisia, kun taas esim. nämä tuotteet ovat vesiliukoisia joten ylimääräiset ainesosat poistuvat elimistöstä maksaa ym. elimiä rasittamatta.
      Mutta, onneksi jokainen saa ihan itse päättää mitä suuhunsa laittaa. On se vaan hienoa, että Suomi on vapaa maa! :D
      Tsemppiä karppaukseen ja mukavaa jatkoa sulle! :)

      Poista
    2. Heh, heh ! Apteekin vitamiinit pääasiassa rasvaliukoisia ??!!! Eikö siellä myydäkään muita kuin A,D E ja K-vitamiineja??

      Poista
    3. Heh, no se varmaan riippuu siitä mitä ostaa. Mutta tarkoitin kuitenkin, että myös nämä vitamiinit ovat vesiliukoisessa muodossa sellaisissa tuotteissa, joita ei apteekista saa. :)

      Poista
    4. Fitlinellä on GMP laatustandardi, joka on vain 5%:lla lisäravinteista. Tämä takaa laadun, puhtauden ja turvallisuuden, joten tuotteet ovat luotettavia. Apteekin vitamiinit ovat synteettisiä, joten imeytyvyys ei ole hyvä.
      Moni ostaa vitamiinit sen perusteella, missä on halvin hinta ja suurin pitoisuus. Raha menee hukkaan jos ne imeytyvät huonosti.Olen lukenut, että vain 10-30% synteettisistä vitamiineista imeytyy parhaimmillaankin. Fitlinen vitamiinit ovat luonnollisessa muodossa ja kun ne vielä sekoitetaan veteen, niin keho pystyy ne käyttämään. Luonnollisten ravintoaineiden eri ainesosat, jotka siis synteettisistä puuttuvat, toimivat yhdessä ja tällä voi olla merkittävä osa tuotteen vaikutuksessa ja imeytyvyydessä. Mielummin käytän luonnonmukaisia tuotteita kuin sellasia vitamiineja jotka on valmistettu jossain tehtaan laboratoriossa kemiallisesti. Jos toteuttaisin kehokuurin hankkimalla kassillisen purkkeja apteekista ja marketeista, niin tuskin vaikutus olisi sama ja voisi jopa kuormittaa elimistöä.Moni tuomitsee dieetit ja lisäravinteet humpuukiksi, ja mielipiteitä riittää. Olen tehnyt päätöksen, että uskon vain omaan kokemukseen asioista.

      Poista
  6. Apteekki on paikka josta saa opastusta vitamiinien valinnassa, ei tarvi ostaa/käyttää umpimähkään.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Varmasti, mutta itse mieluumin käytän tuotteita jotka on jo valmiiksi suunniteltu niin, että ne eivät estä toistensa imeytymistä. Jokainen tehköön tavallaan, ei tarvii stressata toisten valinnoista :)

      Poista
  7. Moikka. Myytkö vielä näitä Fitlinen tuotteita?

    VastaaPoista

Mitä tykkäsit postauksesta? Kysy tai kommentoi mitä vaan. :)