Elän hetkessä. Unelmoin. Se on enemmän kuin aavistin.

maanantai 3. helmikuuta 2014

Joopas, eipäs, juupas, mikä ihmeen Saapas?

Arvoitus: tiedätkö mitä tämä tarkoittaa? Vastaus löytyy alempaa.

W8 sry what?! U rly dunno NS? Roflmao. N00B! KVG! 

Tämä viikonloppu piti sisällään paljon kaikenlaista. Perjantai-illan Tommi Kaleniuksen keikan jälkeen (edellinen postaus) matkustimme poikaystäväni kanssa yöksi Jyväskylään, koska olimme lähdössä aamulla NettiSaapas-koulutukseen avustajiksi (tai oikeastaan minä olin avustaja ja poikaystäväni työntekijä). Mulle oli tullut toive, että tekisin postauksen jossa kerrotaan vähän lisää tästä mun Saapas-harrastuksestani, joten tässä se tulee. :)

Palveluoperaatio Saapas on siis valtakunnallinen, seurakunnan erityisnuorisotyön muoto jota koordinoi Nuorten Keskus. Se on siis vapaaehtoisvoimin tehtävää etsivää nuorisotyötä, jota toteutetaan keskustassa ja taajamilla (niissä kaupungeissa joissa Saapas toimii), erilaisilla festareilla sekä netissä Suomi24-sivustolla. Jos joku nyt oikein innostui niin täältä löytyy lisätietoja:
Nuorten Keskus - Saapas
Saappaan esittelyvideo

Toimin siis Saapas-vapaaehtoisena Jyväskylässä eli Jyvässeudun Saappaassa jo kolmatta vuotta. Olen tehnyt noita keskusta/taajama- eli katupäivystyksiä kohtuullisen paljon ja olen ollut aktiivisesti myös festareilla sekä NettiSaappaan päivystyksissä. Katupäivystyksissä siis päivystellään perjantai-iltaisin, yömyöhälle saakka. Käytännössä me siis tarjotaan meidän aikaa nuorille, jutellaan niistä asioista joista nuoret itse haluaa tai ollaan juttelematta, kuinka vaan. Eli homma perustuu siis vapaaehtoisuuteen myös nuorten puolelta, jos ei nuoria nappaa meidän seura niin toivotamme hyvää illan jatkoa ja jatkamme matkaa. Me myös tietenkin ollaan valmiudessa mikäli joku nuori on huonossa kunnossa ja tarvitsee apua tms. mutta tärkeintä tuossa hommassa on olla läsnä. Sellainen turvallinen, luotettava aikuinen. Ei tuonne päivystelemään tietenkään ihan pystymetsästä mennä, vaan siihen täytyy tietysti kouluttautua. Eli kolme viikonlopun mittaista koulutusleiriä + jos haluaa NettiSaapasta tehdä niin vielä parin päivän koulutus (yhden yön leiri) siihen päälle.

Tuollaisella NettiSaapas-koulutusleirillä mä nyt sitten olin avustamassa. Siellä käydään läpi myös noita nettilyhenteitä, ja siksi laitoin tuonne alkuun tollasen kivan hirviötekstin. Nuoret oikeasti käyttää noita, erityisesti noissa online-peleissä niitä näkee. Tässä vastaus ekan rivin arvoitukseen:

= Wait sorry what? You really don't know NettiSaapas? Rolling on the floor laughing my ass off. Newbie! Kato vittu Googlesta!
(Vapaamuotoinen suomennos: Odota, anteeks mitä? Etkö todellakaan tiedä mikä on NettiSaapas? Kierin lattialla ja nauran perseeni irti. Aloittelija! Kato vittu Googlesta!)

En kyllä oikeesti aattele että joku olis jollakin tapaa "noob" jos se ei tiedä NettiSaapasta. Eikä oo pakko katsoo Googlesta ku laitoin ton linkinkin ;)


Ruisrockissa päivystelemässä vuonna 2012.

Noilla Saappaan leireillä on aina ihan huippua. Tykkään muutenkin todella paljon leirielämästä, mikäs siinä ollessa kun saa valmista ruokaa pöytään ja 5 kertaa päivässä syödään vatsa täyteen, illalla saa yleensä saunoa ja laulaa ja tehdä kaikkea kivaa hyvässä seurassa. Ei paha! Tietysti koulutusleireillä pitää myös opiskella (eli kuunnella, pohtia, keskustella), mutta koska itse olen jo koulutuksen käynyt, tykkään kuitenkin olla siellä mukana auttelemassa ja tutustumassa uusiin saapaslaisiin. Lisäksi Saappaalla ja sen tukiyhdistyksellä on kaikenlaisia virkistyspäiviä ja -reissuja, yhteisiä tapahtumia ja juttuja jotka nostaa yhteishenkeä ja muistuttaa meitä siitä miksi se työ on niin tärkeää. Itse koen kaikki nuo virkistysjutut ja juhlat myös kiitoksenosoituksena meille vapaaehtoisille siitä mitä teemme. Lähden aina niihin mukaan mikäli se on mahdollista, koska yhteishenki on meillä aivan mahtava ja olen löytänyt tuolta paljon uusia ystäviä.

Virkistysmatka Willin puistoon syksyllä 2012. Korkeus tuossa kohtaa 12 metriä.




Illan tunnelmaa NettiSaapas-koulutusleirillä.

Mä oon vähän sellainen ihminen, että kun lähden johonkin hommaan mukaan, niin haluan tehdä sen täysillä ja käyttää siihen paljon aikaa. Siksi harkitsin pitkään tähän Saappaaseenkin lähtemistä, koska tiesin haluavani päivystää ja olla siinä mukana paljon. Ja niin on käynytkin. Saappaasta on tullut iso osa mun elämää. Tein siitä opinnäytetyönkin (AMK-tasoisen, eli kyllä se ihan kunnon tutkimus oli vaikkakin pienessä mittakaavassa). Kyllä olen siitä saanut kiitosta ja ihmetystäkin, että miten jaksan käydä niin usein päivystämässä, kun tulen kuitenkin Pieksämäeltä saakka Jyväskylään joka kerta. Ja tottahan se on, itsekin sitä joskus oon ihmetellyt. Varsinkin silloin, kun mulla ei ollut autoa ja lähdin kotoa rautatieasemalle ennen klo 15, päästäkseni Saapas-päivystykseen joka alkaa n. klo 19.30 ja sitten päivystellä yöhön johonkin kahteen saakka. Muut päivystäjät tietenkin menevät aina päivystyksen jälkeen kotiin yöksi, mutta mun piti mennä aina poikaystävän äidille (poikaystävä on myös Saappaassa ja tuli tietysti mukaan) yöksi koska yöllä ei kulje junia. Eli käytännössä mulla meni autottomana aina melkein vuorokausi siihen että lähdin päivysteleen Saappaaseen. Puhumattakaan siitä että se maksaa. Nyt on onneks helpompaa kun on auto, voi vaikka vielä yöllä ajella kotiin jos ei väsytä liikaa, eikä tarvitse mennä juna-aikataulujen mukaan.

Sitten kun tulee noita päivystyksiä ja muita niin voin kertoa taas lisää. Täytyy jotain jättää varastoonkin, ettei heti oo takki tyhjä eikä sitten oo enää mitään sanottavaa. :D Mutta, saa toki kysyä jos joku asia jäi epäselväks tai muuten vaan mietityttää.

I <3 Saapas.

Täytyy kyllä sanoa että on harvinaisen mukava viikonloppu takana. Kotiin tullessa vastassa oli nälkäinen ja äärimmäisen hellyydenkipeä kissa. Vaikka oli kivaa vähän reissata, niin oli myös kivaa palata kotiin. Ja voi jestas, kuinka mulla olikaan ikävä tuota pikku karvaturria. Aina jos olen ollut pidempään poissa, myös Täplä osoittaa hyvin selkeällä tavalla että oli ikävä. Eli haluaa että otan sen syliin tai kainaloon ja rutistan ja hellin. Täplyskä on siitä erikoinen kissa, että moni katti ahdistuisi jos sen ympärille kietoisi kädet ja rutistaisi hellästi (luultavasti rimpuilisi pois siinä vaiheessa), mutta Täplä se vaan nauttii läheisyydestä ja kehrää sitä enemmän mitä enemmän sitä halailee. :D
Meidän hellittelyhetki.
Onpa ihana olla taas kotona. <3

2 kommenttia:

  1. Kiinnostavan paketin kirjoitit tuosta Saapas-toiminnasta :) Kiitos siitä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Olepa hyvä, mukavaa että tykkäsit. :) Täytyyhän lukijoiden toiveet ottaa huomioon. :D

      Poista

Mitä tykkäsit postauksesta? Kysy tai kommentoi mitä vaan. :)