Elän hetkessä. Unelmoin. Se on enemmän kuin aavistin.

sunnuntai 5. huhtikuuta 2015

Pääsiäisen riemua

Tänään on pääsiäispäivä. Suuri ilon päivä. Tosin nykyään se helposti unohtuu kaikkien pääsiäisnoitien, -munien, -tipujen, -narsissien, -pupujen, mämmin yms. asioiden keskellä. Monet ihmiset juhlivat pääsiäistä unohtaen sen suurimman merkityksen. Monet ateistitkin juhlivat pääsiäistä, kristittyjen suurta juhlaa, vaikkei sillä olekaan heille sen suurempaa merkitystä kuin suklaamunat, mämmi, tiput ynnä muut. Moni ei edes tiedä, että nämäkin (noitia ja pupuja lukuunottamatta) ovat osa suurta pääsiäisen symboliikkaa ja niillä on taustallaan kristillinen merkitys. Kaikki saavat tietenkin juhlia tai olla juhlimatta pääsiäistä omalla tavallaan, mutta otan tämän esille, koska pääsiäinen ja siihen liittyvät asiat ovat itselleni merkityksellisiä asioita. Pääsiäinen on kristittyjen suurin juhla!


Itselleni pääsiäinen on monellakin tapaa tärkeää aikaa. Ensinnäkin, se saa minut joka vuosi muistelemaan konkreettisemmin kristinuskon ydintä ja evankeliumia. Pääsiäinen on mulle siis uskon vahvistamisen ja hengellisen pohdiskelun aikaa. Kiitoksen aikaa, kun kiitän Jumalaa siitä, että hän antoi poikansa meidän syntiemme tähden. Lisäksi pääsiäinen, huolimatta siitä että sen ajankohta vaihtelee vuosittain, on mulle jonkinlainen lähtölaukaus kohti kesää. Nyt ei ehkä tunnu siltä, kun ulkona on harmaata ja luntakin vielä aika paljon maassa, mutta pääsiäinen tuo silti mulle aina kevättä rintaan ja saa mut koristelemaan kodin värikkääksi, keväisemmäksi.

Kun siis monelle ihmiselle pääsiäisen päivät ovat vain tavallisia päiviä ja pyhiä, itselleni niillä on erityinen merkitys. Jokaisena pääsiäisen ajan päivänä pyrin muistelemaan sitä, mitä silloin oikeasti tapahtui. Kuvittelen mielessäni, millaista olisi ollut, jos olisin oikeasti ollut silloin läsnä. Mitä olisin ajatellut, mitä olisin tuntenut? Olisinko huutanut Hoosiannaa yhdessä muiden kanssa, olisinko tuominnut Jeesuksen ristille vai uskonut Jeesuksen olevan Jumalan poika vielä viimeiseen saakka?

Seuraavat kuvat on otettu Korpilahden seurakuntatalolta, jossa hiljaista viikkoa vietettiin pääsiäisvaelluksen merkeissä. Pääsin siis itsekin kerta toisensa jälkeen muistelemaan noita tärkeitä pääsiäisen ajan hetkiä.


Palmusunnuntaina Jeesus ratsasti aasilla Jerusalemiin ja ihmiset vastaanottivat hänet palmunoksia heilutellen
ja Hoosiannaa riemulla huutaen. Tästä on saanut virpomisperinnekin alkunsa. Tosin, meillä on pajunoksia. Oi kun olis meilläkin palmuja :)

Kiirastorstaina syötiin juhlallinen pääsiäisateria.
Jeesus halusi pestä opetuslastensa jalat, vaikka normaalisti se oli palvelijoiden tehtävä.
Näin tehdessään hän halusi opettaa, että olemme kaikki samanarvoisia, ja meidän tulisi palvella toinen toisiamme.



Aterialla Jeesus otti leivän, siunasi, mursi ja antoi sen opetuslapsilleen sanoen: "Tämä on minun ruumiini, joka annetaan teidän puolestanne. Tehkää tämä minun muistokseni."

Samoin Jeesus otti viinimaljan, siunasi sen, kiitti Jumalaa ja antoi sen opetuslapsilleen sanoen: "Tämä malja on uusi liitto minun veressäni, joka vuodatetaan teidän puolestanne. Niin usein kun te siitä juotte, tehkää se minun muistokseni."
Ja niinhän me tehdään vielä nykyäänkin, kun me vietetään ehtoollista.

Joukko ihmisiä uskoivat Jeesuksen olevan huijari, ja niin lopulta Jeesus vangittiin.
Häntä kuulusteltiin ja kidutettiin ja lopulta ristiinnaulittiin. Keskellä päivää tuli pimeää, kun Jeesus kuoli ristille. Sillä hetkellä temppelin esirippu repesi kahtia, maa jyrähteli ja vavahteli
ja ihmiset ymmärsivät, että Jeesus todella oli Jumalan poika.

Jeesus oli haudattu luolaan, jonka suulle oli vieritetty suuri kivi.
Pääsiäisaamuna Maria ja muita naisia olivat menossa Jeesuksen haudalle, mutta heitä odottikin suuri yllätys:
enkeli seisoi haudan suulla ja kivi oli vieritetty pois! Enkeli kertoi, että Jumala on herättänyt Jeesuksen kuolleista.
Tämä on ilon päivä! Jeesus elää!


Jotta kenellekään ei jäisi siis epäselväksi, niin kerrottakoon, että tästä syystä vietämme pääsiäistä:
Jeesus kuoli ja ylösnousi, jotta meillä kaikilla olisi tie auki taivaan kotiin

Joskus kymmenisen vuotta takaperin nämä pääsiäisen tapahtumat oli mulle tosi epäselvät. Että siis täh, mikä pointti oli sillä aasilla? Ja miks se Jeesus sitten ristiinnaulittiin, jos kerta ihan muutamaa päivää aiemmin sille oltiin vielä huudettu Hoosiannaa? Ja mitä se Hoosiannakin oikein tarkoittaa? Ja miten ihmeessä Jeesuksen kuolema muka auttaa meitä pääsemään taivaaseen? Eiks meidän tarvikaan tehdä hirveästi hyviä tekoja sinne päästäksemme? Miksi Jeesus nousi kuolleista? Kysymyksiä oli paljon ja on niitä edelleen, mutta jossain vaiheessa nää asiat alkoi kiinnostaa sen verran enemmän, että päätin ottaa niistä selvää. Luin Raamattua ja keskustelin asioista muiden kristittyjen kanssa. Kaiken tarkoitus alkoi lopulta aueta. En viitsisi tähän alkaa sitä selostamaan, mutta jos jotakuta nämä mietityttää niin mielelläni kerron lisää. :)

Olen yrittänyt pitää tän blogini aika neutraalina, tarkoittaen sitä etten liikaa "Jeesustele" täällä jotta mielekkyys blogiani kohtaan säilyisi myös niillä lukijoilla, jotka eivät niistä Jeesusteluista niin välitä. Kuitenkin nyt, kun on kyseessä kristittyjen suurin juhla, en halua jättää sitä huomiotta. Usko on mulle tärkeä asia ja se on osa mua. Tästä syystä se väkisinkin nousee esille myös blogissani aika ajoin. En kuitenkaan pyytele sitä anteeksi, koska eikös bloggailun idea ole juuri kertoa bloggaajasta ja hänelle tärkeistä asioista? Tai riippuu blogista, mutta ainakin se on tämän blogin tarkoitus :)

Täplä keksi vähän uudenlaisen keinon hyödyntää pääsiäisruohoa...
Nämä munat on Täplän mielestä tosi kivoja leluja!

Munat lisääntyi ja Täplä hämmentyi.
Munien keskeltä Täpläkin toivottaa kaikille iloista pääsiäistä

Ja niin toivotan myös minä!
Oikein riemullista pääsiäistä kaikille, muistakaa herkutella ja nauttia! Kesää kohti kuljemme, mikäpä sen ihanampaa. Enjoy!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Mitä tykkäsit postauksesta? Kysy tai kommentoi mitä vaan. :)